weby pro nejsevernější čechy

Úly, svíčky, med. Botanická zahrada oslaví Světový den včel

Včelám se bude věnovat předposlední květnová neděle v liberecké botanické zahradě. Program, který pořadatelé uchystali, přiblíží tyto drobné živočichy, kteří v zahradě dennodenně odvádí velké množství práce.

Botanická zahrada se v letošním roce chopila témat, která jsou pro návštěvníky přitažlivá a jsou zahradě tematicky blízká. Včely jsou pro rostlinnou říši zásadní, a tak spolupráce s Českým svazem včelařů na jejich představení je logická. Věřím, že téma přiláká do zahrady řadu návštěvníků,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V neděli 19. května se tak v botanické zahradě uskuteční historicky první oslava Světového dne včel, který letos připadá na pondělí 20. května. Včely, coby nejvýznamnější živočichové planety, se v tento den oslavují již od roku 2018. „Věříme, že se akce vydaří a osloví mnoho návštěvníků. Možná by mohla ze Světového dne včel v liberecké botanické zahradě vzniknout i tradice,“  řekl ředitel zahrady Václav Lenk.

Děti čeká vzdělávací včelí stezka, větší děti se mohou zabavit s Včelařským kroužkem z Nového Města pod Smrkem. Chybět nebude ani ukázka včelích úlů, výroba svíček ze včelího vosku, zdobení perníčků či navlékání korálků v odstínech medu. Dopoledne zahraje liberecké Naivní divadlo dvě představení pro děti: od 10 hodin bude k vidění pohádka Jak chodil Kuba za Markytou a o hodinu později Tři přadleny. K zakoupení budou nejrůznější včelí výrobky, včelařské vybavení i občerstvení. Nebude chybět prodejní výstava medonosných rostlin, kterou si pro tento den připraví zahradníci botanické zahrady.

Tagy