weby pro nejsevernější čechy

Večer v Naivním nejen s Váchalem

Jedinečný večer (nejen) s dílem Josefa Váchala si v pátek 24. května mohou užít diváci v Naivním divadle Liberec. Nejprve je pro ně připravena repríza podzimní novinky Horror vacui, studiové inscenace inspirované životem a dílem spisovatele a dřevorytce Josefa Váchala. Druhou část Večera v Naivním obstará Divadelní spolek LokVar s parodickou inscenací na Krvavý román. Váchalovský dvojprogram navíc o přestávce okoření malé zastavení na výstavě ilustrací Dagmar Urbánkové z její knihy Světozor.

V rámci květnového Večera v Naivním se mohou diváci těšit hned na dvě inscenace spojené s osobností Josefa Váchala. V 19:00 hodin uvede Naivní divadlo Liberec ve Studiu svou iniciační loutkovou féerii  Horror vacui  a ve 20:30 hodin bude v Klubu NDL následovat Krvavý román  v podání pražského divadelního spolku LokVar. Obě zmíněné inscenace poskytují vhled do života a tvorby jedné z našich největších uměleckých osobností 20. století – grafika, malíře, řezbáře, spisovatele a filozofa Josefa Váchala (1884–1969). Mezi nejznámější díla tohoto za svého života zcela nedoceněného umělce patří parodie na brakovou literaturu, Krvavý román. V knize dokončené v roce 1924 složil hold lidovému čtení 19. století – krvavému románu, zvanému „krvák“. Tohoto brakového žánru, jehož charakteristickými rysy byla prostoduchá srozumitelnost, romantika a dobrodružný děj, byl Váchal velkým znalcem,sběratelem a obdivovatelem. 

Mezi představeními se ve foyeru divadla uskuteční slavnostní zastavení na výstavě ilustrací z knihy Světozor výtvarnice a básnířky Dagmar Urbánkové. Celý večer je určen dospívajícím od 13 let a dospělým divákům.

Příloha TZ: Fotografie Horror vacui, autor Roman Dobeš

Tagy