weby pro nejsevernější čechy

Divadelní Matrix. Činoherní studio zakončí sezónu premiérou absurdní komedie Perplex

Režisér a umělecký šéf Činoherního studia David Šiktanc zvolil jako poslední premiérový titul končící 52. sezóny absurdní komedii Perplex, kterou v roce 2010 napsal jeden z nejvýraznějších současných německých dramatiků Marius von Mayenburg. Premiéry se inscenace dočká v pátek 31. května, na otevřené scéně ústeckého muzea pak 4. a 6. června.

Komedie Perplex jako finální sezónní premiérový titul nahradila Shakespearovu Bouři. David Šiktanc k titulu říká: „Perplex v určitém ohledu navazuje na Insomnii, která měla premiéru na konci ledna. Také ta pojednává o strachu ze skutečnosti, o potřebě neustále skutečnost zakrývat, ale zároveň po ní toužit. Jedná se o téma, které v zásadě popisuje můj vztah k divadlu jako takovému, jako k určitému azylu před skutečností, která je obklopuje,“ prozradil režisér Šiktanc v rozhovoru před premiérou. A dodává: „Jedná se o koláž absurdních, často velmi groteskních situací.“

David Šiktanc na Perplexu spolupracoval s dramaturgem Jiřím A. Trnkou, autorkou scény a kostýmů je Jana Hauskrechtová, scénickou hudbu zkomponoval Ian Mikyska. V hereckém obsazení najdete Natašu Gáčovou, Jiřího Černého, Tomáše Čapka a Andreu Uhlík Bereckovou, pro níž je to poslední premiéra v hereckém angažmá v Činoherním studiu.

Marius von Mayenburg: Perplex
5. premiéra 52. sezóny Činoherního studia
31. 5. v 19.00 v Činoherním studiu, 4. a 6. 6. ve 20.00 v atriu Muzea města Ústí nad Labem
Režie: David Šiktanc
překlad: Kateřina Bohadlová
dramaturgie: Jiří A. Trnka
výprava: Jana Hauskrechtová
hudba: Ian Mikyska
projekce a light design: Štěpán Kovář
Hrají:
Nataša: Nataša Gáčová
Andrea: Andrea Uhlík Berecková
Jiří: Jiří Černý
Tomáš: Tomáš Čapek

(zdroj tisková zpráva ČS, foto Tomáš Lumpe)

Tagy