weby pro nejsevernější čechy

Krabat, Malá čarodějnice, Loupežník Hocenploc. Malebná expozice v ústeckém muzeu přibližuje Otfrieda Preußlera

“ No jsem tak trochu kouzelník…“ těmito slovy popsal Otfried Preußler svoji práci spisovatele. Byl kouzelníkem slov a jeho příběhy dodnes okouzlují děti i dospělé.

Ve čtvrtek 30.května byla vernisáží otevřena další expozice v ústeckém muzeu, věnovaná německému spisovateli s českými kořeny Otfriedu Preußlerovi  a jeho tvorbě, která je dobře známá i českým čtenářům či divákům. Témata a postavy svých příběhů čerpal Preußler ze své domoviny, kterou byly Jizerské hory v severních Čechách. Tam se v roce 1924 v Liberci (tehdejší Reichenberg) narodil. Vyrůstal obklopen pověstmi, pohádkami a fantastickými postavami tohoto kraje, důvěrně je znal především z vyprávění své babičky a tatínka. Jeho knihy jsou holdem české domovině.

Dílo Otfrieda Preußlera zahrnuje více jak 40 titulů přeložených do 55 jazyků. Do češtiny byl autor překládám prakticky vždy s vydáním další knihy, zcela bez problémů přesto, že šlo o odsunutého Němce. Jeho příběhy byly převedeny do mnoha mediálních forem. Hrají se na klasickém či loutkovém divadle (momentálně např. v ústeckém Činoherním studiu výborně nastudovaný Čarodějův učeň). Existují namluvené na deskách či jako audioknihy. Známé jsou animované i hrané filmy (u nás např. Zemanův Čarodějův učeň nebo Malá čarodějnice Zdeňka Smetany).

Magie světa a jeho postav je dodnes působivá a živá. Preußlerovy příběhy jsou nadčasové. Ve svých knihách se mu podařilo uchovat kus své české domoviny pro budoucí generace.

Malebná expozice v ústeckém muzeu je víceméně zápůjčkou ze Sudetoněmeckého muzea v Mnichově, kde byla instalována loni u příležitosti stého výročí narození Otfrieda Preußlera. Ředitel tohoto muzea pan Stefan Planker, také pronesl úvodní řeč při čtvrteční vernisáži. Spolu s ním představil expozici, která bude k vidění až do konce roku, také ředitel ústeckého muzea Mgr. Václav Houfek a kurátor výstavy Mgr. Tomáš  Okurka.

„Tato výstava je také velice zajímavá svojí formou a svým provedením. Základ tvoří řemeslně zpracovaná dřevěná paneláž. Poprvé zde byly realizovány velkoplošné nástěnné tisky, provedené robotem zvaným VOLPEN, což je laicky řečeno tiskárna přímo na zeď. Tato technologie zatím není příliš rozšířená a v ČR existují pouze tři dodavatelé této technologie, „ řekl nám k technickému zpracování expozice pan Vladimír Cetl, šéf propagace ústeckého muzea.

 

 

Tagy