weby pro nejsevernější čechy

O titul Památka roku se na liberecku uchází sousoší, nová střecha i márnice

Církevní památky, barokní sousoší, bývalá barokní textilní manufaktura adaptovaná na objekt k bydlení a raně klasicistní městský dům. To jsou stavby nominované do soutěže Památka roku 2023 Libereckého kraje. Vítěz získá nejen titul, ale i skleněnou plaketu a finanční dar ve výši sto tisíc korun.


„Úspěšné obnovy kulturních památek jsou vynikajícími příklady pro další majitele památkově chráněných objektů. Proto se snažíme na ně upozorňovat. Soutěž Památka roku je jednou, z cest, jak to udělat,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
V letošním ročníku svede před odbornou šestičlennou komisí souboj o titul Památka roku pět představitelů příkladných obnov kulturních památek. Jsou jimi renovace sousoší Panny Marie, svaté Barbory a svaté Máří Magdaleny na Masarykově náměstí v Jilemnici, bytový dům Azyl v Hrádku nad Nisou, třetí etapa výměny střešní krytiny na domě číslo 135 v novoborské Sloupské ulici, záchrana varhan v kostele Navštívení Panny Marie v Bozkově a druhá etapa obnovy márnice a havarijních částí kostela svatého Jakuba Většího v Letařovicích.
Zároveň je možné hlasovat o Cenu veřejnosti prostřednictvím hlasování na facebookovém profilu REGION LIBEREC, a to v termínu od 3. do 14. června. Více informací se nalézá na odkazu https://1url.cz/@pamatka_roku.

Tagy