weby pro nejsevernější čechy

Zoo Liberec vydává Průvodce zodpovědného turisty 

Plavání s delfíny, jízda na slonovi, mazlení s tygříkem nebo selfie s mládětem orangutana – takové zážitky s exotickými zvířaty patří v současnosti k populárnímu turistickému odvětví. Ne všichni si ale uvědomují, co se za nimi skrývá. Každá taková atrakce s exotickým zvířetem spolu s fotografiemi sdílenými na sociálních sítích může mít fatální následky nejen pro dané zvíře, ale následně i pro celý druh. Zoo Liberec ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze a Ministerstvem životního prostředí České republiky proto vydávají příručku s názvem Průvodce zodpovědného turisty, která nejen poukazuje na problematiku spojenou s využitím divokých zvířat v turismu, ale také radí, jak rozeznat takovou komerční atrakci od aktivity, která může naopak ochraně daného druhu pomoci. Průvodce je dostupný jak v tištěné, tak i online verzi na webu zoo.
Kdo by nechtěl ohromit kolegy či přátele originálním zážitkem nebo fotkou s nějakým exotickým zvířetem z dovolené. Ne každý si ale uvědomuje, že podobné aktivity a jejich sdílení na sociálních sítích často vedou k týraní daného zvířete, nevědomé podpoře pytláctví i ilegálního obchodu se zvířaty a mohou být příčinou vyhubení celého živočišného druhu.
„Kvůli mláďatům primátů mohou být vybity celé jejich tlupy, mláďata lvů nebo gepardů bývají chována nejdříve na mazlení, aby pak posloužila v dospělosti jako trofej pro lovce v uzavřených rezervacích. V řadě případů nebývají dodržovány ani základní podmínky na prostor nebo potravu daných zvířat. Nehledě na to, že „výchovné“ metody jsou často pro zvířata velmi bolestivé a traumatizující,“ vysvětluje Petra Bolechová, zooložka ze Zoo Liberec.
Za účelem šíření osvěty o problematice turistiky zahrnující aktivity s divokými zvířaty připravila Zoo Liberec průvodce pro zodpovědné turisty. Průvodce poukazuje v šesti krátkých kapitolách (kytovci, primáti, sloni, šelmy, plazi, ptáci) nejen na problematiku spojenou s využitím divokých zvířat v turismu, ale také radí, jak rozeznat atrakci pro komerční účely od aktivity, která může naopa ochraně daného druhu pomoci. I se zvířaty je totiž možné si užít zajímavé zážitky tak, aby přitom nijak netrpěla.
Základní pravidla zodpovědného turisty:
1. Vyhněte se turistickým atrakcím, které nabízí přímý kontakt se zvířaty (hlazení, krmení).
2. Buďte ve střehu u zařízení, která ukazují jen mláďata.
3. Nenavštěvujte zvířecí show s divokými zvířaty.
4. Vyhněte se aktivitám zahrnujícím zvířecí zápasy.
5. Nepořizujte si fotografie s divokými zvířaty a nešiřte je přes sociální sítě dál do světa.
Především ne s mláďaty.
6. Při fotografování nechte zvířatům jejich prostor, nenahánějte je, nezatlačujte je do kouta.
7. Nepodporujte aktivity, kde mezi vámi a zvířetem není žádná bezpečná bariéra.
8. Zvířata v přírodních rezervacích by měla mít jen minimální kontakt s návštěvníky.
9. Pozor při nakupování suvenýrů a jídla z neznámých exotických zdrojů.
10. Nekrmte zvířata, a to ani ta pouliční.
11. Když máte pochybnosti, nedělejte to/odmítněte to.
12. Zkušenosti na sociálních sítích sdílejte po pečlivém uvážení, mějte na paměti velký vliv
sociálních sítí na mínění veřejnosti.
Příručka je na vyžádání k dispozici v tištěné verzi v Zoo Liberec nebo si ji lze volně stáhnout na webových stránkách zahrady v sekci Ochrana přírody ZDE . Liberecká zoo zároveň plánuje navázat spolupráci s cestovními kancelářemi a leteckými společnostmi s cílem volně šířit průvodce mezi turisty cestující do exotických destinací, především jihovýchodní Asie. Právě v jihovýchodní Asii Zoo Liberec dlouhodobě vede a podporuje celou řadu terénních ochranářských a výzkumných projektů.

Tagy