weby pro nejsevernější čechy

Jsme mistři republiky v robotice, hlásí z českolipské průmyslovky

V konkurenci 14 týmů středních škol z celé České republiky uspěli žáci Střední průmyslové školy Česká Lípa v robotické soutěži VEX IQ Robotics competition Full Volume, která se konala 6. června v O2 Aréně v Praze. Titul mistři České republiky potvrdili výhrou ve třech kategoriích soutěže: Teamwork, Skills a Judges Award.

Oba soutěžní týmy tvořili žáci oboru Mechatronik, který se vyučuje na Střední průmyslové škole v České Lípě. Tým s názvem Loboti představovali Viktor Kabanov a Vojtěch Talman ze třídy 4.C, tým NumOne zastupovali Ivan Turek a Jan Diviš Fedurca ze třídy 3.C.

„Chtěl bych všem čtyřem žákům oboru mechatronik pogratulovat a poděkovat za skvělou reprezentaci nejenom jejich školy, ale i našeho kraje. Robotika je určitě oborem budoucnosti a je dobré vědět, že mistři v tomto oboru pochází právě z Libereckého kraje,“  řekl Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

„Oba týmy v O2 Aréně v Praze prošly inspekcí svých robotických modelů dle pravidel soutěže. Řešily se rozměry a skutečnost originality dílů VEX IQ. Následovalo rozřazení dle náhody do zápasů v rámci týmové výzvy – Teamwork,“ popsal začátek mistrovství Alexandr Fales, trenér a kouč obou týmů s tím, že během finálových zápasů obhájil tým Loboti své prvenství.

Paralelně s touto výzvou probíhala výzva dovedností – Skills. V této výzvě soutěží každý tým sám za sebe ve dvou disciplínách – ovládání robota pomocí ovladače a autonomní režim. I tady tým Loboti zvítězil.

Druhý tým NumOne získal cenu poroty – Judges Award. Cenu uděluje odborná porota na základě rozhovoru s členy týmu, obhájení strategie, návrhu a konstrukce robota, hodnocení inženýrského zápisníku a podobně.

„Je to velký úspěch pro naši školu, žáci se museli naučit pravidla soutěže, vymyslet ideální strategii, zkonstruovat funkční model robota pro nejlepší výsledek zápasů, vytvořit vhodný HW profil, naprogramovat správně ovladač a autonomní režim tak, aby mohli vyhrát,“ dodal Fales. „Za úspěchem stojí hodiny tréninku.“

„Na soutěž VIQRC Full Volume jsme se připravovali několik měsíců, pan Alexandr Fales nás celou přípravou provázel a dost nám pomohl i poradil. Věřili jsme si na slušný výsledek, ale nikdy jsme si nedovolili říct, že to s jistotou vyhrajeme. Nakonec se nám díky naší velmi dobré spolupráci, volbě dobrých strategií a vynikající improvizaci během všech zápasů povedlo vyhrát. Vyhráli jsme jak alianční výzvu, kde jsme museli spolupracovat s jinými týmy, tak i sólovou výzvu společně s autonomním režimem. Z této soutěže si tak odvážíme 2 trofeje a titul mistři republiky,“ řekl Viktor Kabanov z týmu Loboti.

„Soutěž byla naprosto skvělá, příprava i samotné soutěžení mě velice bavilo a už teď se těším a přemýšlím nad příštím rokem. Pana učitele Alexandra Falese jakožto kouče bych za nic nevyměnil, je naprosto perfektní, co se týče pomoci při přípravě, tak i motivaci při soutěžení. Do soutěže jsme jeli s tím, že podpoříme hlavně tým Loboti, a načerpáme inspiraci. Zaměřili jsme se na sběr červených herních elementů, které prakticky nikdo jiný nesbíral. Díky naší konstrukci a strategii jsme získali cenu Judges Award udělenou porotou,“  vysvětlil Ivan Turek z týmu NumOne.

Web soutěže včetně listiny vítězů: https://visualcommunication.cz/vex-soutez/soutez-iq-pro-ss/.

 

Tagy