weby pro nejsevernější čechy

Nenápadný půvab všedních dnů [severotoulky č. 41]

Cože? Vy nechodíte na výlety ve všední den? A víte vůbec, o co přicházíte? V klidu si totiž můžete prohlédnout i místa, která během víkendů připomínají pyramidy v Gíze, Náměstí svatého Marka a Tádž Mahal dohromady. Nemusíte se na nich prodírat zástupy turistů, kapesních zlodějů ani prodejců zrcátek a biblí. Ceny jsou nižší, domorodci přátelštější a divá zvěř méně plachá. Některé služby a památky sice bývají zavřené, zato není problém navštívit úřady, drogérie, domácí potřeby, opravny obuvi, pekárny a jídelny. Ve všední den navíc jezdívají vlaky, přívozy a autobusy, jež o víkendech nevystrčí svoje čumáky z vozoven, přístavišť a garáží.

Databáze a internety vám neutečou

V éře home office, několikatýdenních dovolených a různých sick days vás jedna pracovní absence nezabije. Naopak vám prospěje, a to po fyzické i psychické stránce. Jednak zjistíte, že nic není tak urgentní, aby to nepočkalo do zítřka, o čemž by v latinské Americe mohli dlouze vyprávět. A jednak si náramně vyčistíte hlavu, trochu se zocelíte a hlavně získáte spoustu nových zážitků. Zásadní je nepodlehnout výčitkám, že trajdáte po severních Čechách v době, kdybyste měli sedět u počítače. Sami venku ostatně nebudete. Ve středu či v pátek dopoledne tam totiž potkáte víc důchodců, nezaměstnaných, záškoláků a freelancerů, než byste čekali.

Ale pozor: nic si neplánujte dlouho dopředu. Na všednodenní túry se chodí ad hoc, tedy podle momentální nálady a situace. Prostě si počkejte na pěkné počasí a pak se vydejte vstříc neočekávanému dobrodružství. Databáze a internety vám nikam neutečou. Jen si nezapomeňte vzít dostatek tekutin, poněvadž s otevíračkou stánků a restaurací to během pracovního týdne bývá všelijaké. Pokud vám zásoby přeci jen dojdou, nebojte se zaklepat u cizích dveří a požádat o vodu. Dobří lidé totiž stále ještě nevymřeli, přestože jim masmédia zvoní umíráček. Od domorodců navíc můžete získat cenné rady a informace, které se hodí za všech okolností.

V pekelné výšce 666 metrů nad mořem

Na všednodenní výšlap mohu vřele doporučit trasu Kryštofovo Údolí – Zdislava – Janovice v Podještědí – Jablonné v Podještědí, jež vede tudy. Proč? Jelikož Kryštofovo Údolí je tak oblíbené, že v něm davy turistů nepotkáte pouze v době, kdy většina z nich sedí v práci. Za prohlídku ovšem bývalý Christofsgrund rozhodně stojí. Pěkné jsou místní roubenky i dřevěný kostelík z konce 17. století, okolní kopce, jež působí jako mnohem vyšší Jeseníky, i slavný Liberecký Semmering, který zde překonává Ještědsko-kozákovský hřbet. Dvousetmetrový viadukt a skoro kilometrový tunel patří mezi nejvýznamnější technické památky Divokého Severozápadu.

nejvyšší bod výletu leží v pekelné výšce 666 m. n. m.

Na své si v Podještědí nepřijdou pouze šotouši a milovníci lidové architektury, ale také numerologové, poněvadž nejvyšší bod celého výletu leží v pekelné výšce 666 metrů nad mořem, a to v sedle Trávník. Zdislava a Janovice sice nejsou tak malebné jako Kryštofovo Údolí, přesto i ony mají co nabídnout. Za pozornost stojí zvláště barokní kostel svatého Jana Křtitele, borové lesy mezi Strážným kopcem a Sviňskými skalami i místní rybníky, jež připomínají soustavu historických vodních děl Máchova kraje. Mně osobně se nejvíc líbí stará cesta k zámku Lemberk, kterou lemují drobné sakrální památky a stáda přátelských, byť trochu stydlivých krav.

Screenshot

Tajný tip:

Z Lemberka ostatně pocházela i svatá Zdislava, tedy patronka Libereckého kraje. Znáte její příběh? Ne? Přitom by se vám to mohlo hodit. Až totiž dorazíte do Jablonného a zjistíte, že k jídlu tam dostanete pouze kebab, nezbyde vám než následovat příklad podještědské světice, jež dávala přednost odříkání, kontemplaci a pomoci potřebným před uspokojováním vlastních tělesných potřeb a slastí. Obsáhlé hagiografie však kvůli tomu studovat nemusíte. Bohatě stačí, když si ve vlaku do Kryštofova Údolí poslechnete 78. díl rádiových Toulek českou minulostí, kde se o Zdislavě dozvíte vše podstatné. Aplikace mujRozhlas to zkrátka jistí.

Tagy