weby pro nejsevernější čechy

Liberecká botanická zahrada oslaví Mezinárodní den tropů

Často vyhledávaným cílem nejen turistů, ale i místních obyvatel je liberecká Botanická zahrada. Expozice, které se s jednotlivými ročními obdobími mění, přináší návštěvníkům podívanou neustále. Největší show je však v zahradě vidět od jara do podzimu. Právě proto v tomto období zahrada zavádí pravidelné komentované prohlídky.
Návštěvníky čeká přibližně hodinu a půl dlouhá procházka nabitá zajímavostmi ze světa rostlin i běžného provozu botanické zahrady. „Nikomu už se tak nestane, že by přehlédl největší unikáty, ohrožené druhy nebo jinak vyjímající se exempláře, kterých jsou expoziční skleníky naší botanické zahrady plné,“ dodal ředitel botanické zahrady Václav Lenk.
Prohlídky se uskuteční zpravidla ve čtvrtek odpoledne, přibližně dvakrát do měsíce. V plánu jsou také komentované prohlídky vodních rostlin, které se chystají na konec léta, kdy rozkvétají největší zástupkyně vodních rostlin – viktorie. Kapacita skleníků je omezená, proto je nutné si předem rezervovat své místo. Informace o rezervacích a cenách komentovaných prohlídek návštěvníci naleznou na webových stránkách botanické zahrady.
Komentovanými prohlídkami zahrada oslaví také Mezinárodní den tropů v sobotu 29. června.
V tento den jsou pro návštěvníky přichystané prohlídky s nejzajímavějšími tématy, která zahrada skrývá. Návštěvníci, kteří se zajímají například o masožravé rostliny, mohou navštívit komentovanou prohlídku na toto téma s ředitelem Václavem Lenkem.
V nabídce jsou i další zajímavá témata, například Rostliny Austrálie, Zabijáci naší botanické zahrady, Příběhy rostlin nebo Kaktusy a vše s nimi spojené. S programem v zahradě nezapomínají ani na děti, pro které je přichystána odpolední Jedlá procházka botanickou zahradou. Oslavy Mezinárodního dne tropů uzavře obsáhlá komentovaná prohlídka, která se
věnuje pouze tropickým pavilonům. I na tento den je nutné rezervovat účast na webu zahrady.
Během oslav bude navíc možnost zakoupení kaktusů a sukulentů, které návštěvníkům nabídne rodinná firma Duben kaktus.cz. Ta od 27. června do 7. července v liberecké botanické zahradě vystaví své nejcennější kousky. Sběratelé zde mohou rozšířit své sbírky o zajímavé exempláře z řad Ariocarpusů, Tephrocactusů, křížence Astrophyt a mnoha dalších. Začínající pěstitelé mohou nasbírat cenné rady od zkušených profesionálů, kteří se pěstování a křížení kaktusů věnují už desítky let. Výstava je přístupná během otevírací doby zahrady, od 8 do 18 hodin.

Tagy