weby pro nejsevernější čechy

Soutěž Památka roku zná vítěze. Jsou jím bozkovské varhany

Záchrana vzácných bozkovských varhan. Takový název nesl projekt, s nímž se do soutěže Památka roku Libereckého kraje 2023 přihlásila Římskokatolická farnost v Bozkově. Zvítězila a získá tak prestižní ocenění v podobě skleněné tabulky a finančního daru ve výši sto tisíc korun. Projekt navíc získal v internetovém hlasování na facebookovém profilu Region Liberec i Cenu veřejnosti.

Jedná se o příkladnou obnovu a skutečně doporučuji všem zavítat do Bozkova a prohlédnout si tyto překrásné varhany v kostele Navštívení Panny Marie,“  uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Hodnotící komise nejvyšším bodovým ohodnocením ocenila zejména vysokou kvalitu restaurátorských a řemeslných prací, která vrátila varhanám nejen původní vzhled, ale hlavně zvuk, jenž mu vtiskl roku 1852 albrechtický varhanář Josefa Prediger. Jedná se o jedny z nejcennějších a největších varhan 19. století v Česku.

Obnovou prošly varhanní skříň, měchy a zejména pulpit a samotné píšťaly. Nejbližší příležitostí pro návštěvu Bozkova a poslechu zrestaurovaných varhan je tradiční bozkovská pouť, která se koná od 5. do 7. července.

V letošním ročníku svedla před odbornou šestičlennou komisí souboj o titul Památka roku pět představitelů příkladných obnov kulturních památek. Kromě záchrany bozkovských varhan jimi byly renovace sousoší Panny Marie, svaté Barbory a svaté Máří Magdaleny na Masarykově náměstí v Jilemnici, bytový dům Azyl v Hrádku nad Nisou, třetí etapa výměny střešní krytiny na domě číslo 135 v novoborské Sloupské ulici a druhá etapa obnovy márnice a havarijních částí kostela svatého Jakuba Většího v Letařovicích.

Tagy