weby pro nejsevernější čechy

Žížala na Terase je aktivní občanský spolek kolem komunitní zahrady

Komunitní zahrada Žížala na Terase je občanský spolek existující už sedm let. V posledních třech letech ale o sobě dává stále více vědět a zapojuje se svým programem a aktivitami do společenského a komunitního dění, které představují třeba populární Promyky z Klíše, Střekovské matky nebo Skřivánci na síti ze Skřivánku.

Žížalu na Terase najdete hned na začátku bloku domů v ulici Větrná (dříve známý jako panelák na nožkách). Pozemek patří UMO Severní Terasa a spolek si ho pronajímá za pachtovné. To hradí jednak z řádných členských příspěvků od řádných členů, jednak od tzv. přidružených členů. Celkem má spolek momentálně devatenáct členů. Ti všichni mají i se svými rodinami přístup na zahradu kdykoli a mohou ji využívat jak k zahrádkářským aktivitám (záhonky), tak k relaxaci. Je zde ohniště, posezení, koutek pro děti.

Předsedkyní spolku a hlavním mozkem aktivit je Žaneta Strohová, dvěma dalšími členy výboru jsou manželé Jan a Helena Bělíkovi. Právě tihle tři stojí za velkou většinou akcí pro veřejnost (především pro rodiče s dětmi, což je velmi chvályhodné) v posledních necelých třech letech. Akce a aktivity jsou vždy nějak propojeny se zahradou či přírodou všeobecně, mají populárně edukační charakter a počty návštěvníků se postupně rozrůstají. Populární jsou natolik, že po poslední takové akci ke Dni včel, kdy člen výboru Jan Bělík, sám starostlivý včelař, zasvěcoval příchozí do tajů včelařství a života tohoto nadmíru užitečného hmyzu, oslovil vedení komunitní zahrady Severotisk a nabídl jim spolupráci a sponzorství.

„Někdo si u nás zahradničí, někdo relaxuje a senioři mají občas ty děti k potěše a nejsou tak sami. Prostě komunita. I když to slovo zní jak nějaká sekta lidí, jsme jen obyčejná sousedská zahrada“, řekl mi k tomu Jan Bělík.

Fotografie jsou z prezentace včelařství v Přestanově a z prostorů komunitní zahrady. Informace o akcích lze najít na fcb stránkách.

Tagy