weby pro nejsevernější čechy

Výprava za horníky i kouzelné výhledy. To je léto v Lužických horách

Lužické hory, klenot severní části České republiky, nabízejí nespočet možností pro letní výlety. Malebná krajina, bohatá historie a unikátní přírodní útvary dělají z tohoto regionu ideální místo pro ty, jež touží po dobrodružství, klidu a krásných výhledech.

Lužické hory jsou stále tak trochu neobjeveným krajem. Najdete tu řadu míst a tras, na nichž při svém výletu nikoho nepotkáte. Už při příjezdu ke Cvikovu vás zaujmou homolky lužických vrcholků, a jako kdyby vás vyzývaly, abyste si na každý z nich vyšlápli,“  uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

První turistikou zastávkou budiž Jedlová hora nedaleko obce Jiřetín pod Jedlovou. Hned po Luži a Pěnkavčím vrchu je třetím nejvyšším bodem Lužických hor. Na samém vrcholu se tyčí rozhledna, která nabízí panoramatické výhledy na celé pohoří a za dobré viditelnosti až na Krkonoše a Jizerské hory. Cesta na vrchol je dobře značená a přístupná pěšky i na kole.

Zajímavostí je Hornická naučná stezka Údolí Milířky.Provede místy, kde jsou stále patrné pozůstatky po středověké těžbě rud a dobývání křemene. Vine se zhruba dva kilometry jižně od Dolního Podluží, v malebném údolí potoka Milířka, dříve známého jako Zlatý potok. Stopy po těžbě v této oblasti jsou staré několik staletí, což dokládají dochované štoly a zbytky jam. Návštěvníci zde mohou objevit mnoho historických pozůstatků, včetně starých dolů na stříbrné rudy, barevné kovy, pískovcové kvádry a křemen. Jedna ze štol se dokonce stala chráněným zimovištěm netopýrů, což přidává této lokalitě na biologické hodnotě.

Rozhledna Hvozd, nacházející se na hranici s Německem, se téměř stala dvojčetem rozhledny na Jedlové. Obě věže si jsou totiž podobné tvarem, výškou, použitým materiálem, a dokonce slaví i narozeniny ve stejný den. Věž na Hvozdu je ale o rok mladší. Hvozd se dnes řadí mezi oblíbená turistická místa. Sice se nachází na německém území, přístupný je ale také po turistických cestách z České republiky. Vedle rozhledny se na druhém vrcholu Hvozdu nachází německá turistická chata, kde se návštěvníci mohou občerstvit a odpočinout si.

Renesanční zámek Lemberk, nacházející se v Jablonném v Podještědí, je dalším skvostem, kterým se Lužické hory mohou chlubit. Nabízí hned několik prohlídkových tras, které návštěvníkům umožní nahlédnout do různých období historie. Zámecký park nabízí příjemné procházky mezi stromy a upravenými záhony. Kolem parku vede také několik turistických stezek, které návštěvníky zavedou do malebného okolí Lužických hor.

Pro více tipů na výlety je dobré sledovat sociálnísítě REGION LIBEREC, stejně jako sociální sítě Lužických hor a webové stránky www.doluzihor.cz a www.luzihory.cz.

Tagy