weby pro nejsevernější čechy

Medaile z letošního hokejového mistrovství světa na chvíli v OGL

Koncem srpna dorazí do Oblastní galerie Liberec medaile z letošního Mistrovství světa v ledním hokeji. K vidění budou nejen ty zlaté, které vybojovala česká reprezentace, ale i stříbrné a bronzové. V rámci výstavy, která potrvá od 27. srpna do 1. září, proběhne speciální komentovaná prohlídka. O medailích povypráví jejich autorka a také výkonný ředitel novoborského studia, které cenné kovy vyrobilo.

Festival Crystal Walley Week se uskuteční od 26. do 31. srpna, výstava medailí vytvořených
pro hokejové mistrovství světa ale potrvá o den déle, a to až do neděle 1. září.

Návštěvníci liberecké galerie budou moci vidět zlato, které letos cinklo české hokejové reprezentaci. A nejen to. Čeká na ně kompletní sada medailí vytvořených pro letošní mistrovství světa v hokeji. Výstava cenných kovů začne v úterý 27. srpna v 17 hodin speciální komentovanou prohlídkou, na kterou dorazí autorka medailí Kateřina Handlová.
Všem zúčastněným prozradí, kde se zrodila první myšlenka a jak probíhala samotná výroba.
„Sklo pro mě bylo od začátku jednoznačnou volbou. Do medailí se podle zadání mělo propsat, že se jedná o mistrovství světa v hokeji, a zároveň měly vyjadřovat hostitelskou zemi. Podobnost skla a ledu se mi tak vyloženě nabízela, protože sklo svým charakterem a transparentností připomíná zamrzlou hrací plochu a také je to materiál signifikantní pro
naši zemi,“ vysvětluje Handlová s tím, že další zajímavosti vztahující se k medailím si chce nechat až na prohlídku, aby se návštěvníci měli na co těšit.
Kromě autorky designu se prohlídky zúčastní také výkonný ředitel novoborského studia Kolektiv Ateliers, kde křišťálové medaile vznikly, a další důležití hosté. „Sklo, design i český hokej patří mezi to nejlepší, co Česká republika světu dává. Mezi tyto pomyslné české poklady patří nepochybně také naše liberecká galerie, která ochraňuje jednu z nejucelenějších uměleckých kolekcí u nás. Jsme proto potěšeni, že jsme mohli společně s Křišťálovým údolím spojit síly a zpřístupnit v našem regionu zcela unikátní výstavní prezentaci, která návštěvníkům představí sadu medailí z letošního mistrovství světa. Je důležité podotknout, že jsou o to cennější, protože vznikly v našem regionu. Přejme si, aby podobných úspěšných realizací bylo více a abychom se i napřesrok radovali z hokejového zlata,“ dodává s úsměvem ředitel Oblastní galerie Liberec Filip Suchomel.

Výstava medailí z letošního MS v hokeji se koná v rámci třetího ročníku sklářského festivalu Crystal Valley Week. „Celý festival přináší téma skla, šperku a bižuterie na netradiční místa po celém Liberci, snažíme se tak přiblížit Křišťálové údolí a jeho podstatu široké veřejnosti.

Tagy