weby pro nejsevernější čechy

Královská trasa provede z Hrádku do Žitavy a přes Oybin zpět

Po stopách Královské trasy, cesty, jež na svých pětatřiceti kilometrech spojuje ta nejstarší a nejkrásnější místa Lužických hor, se mohou vypravit milovníci historie a malebné horské přírody.

Nejlepší je vyrazit z Hrádku nad Nisou, odkud vede cyklotrasa do Žitavy. V bývalém královském městě založeném Přemyslem Otakarem II. si je možno prohlédnout žitavská postní plátna nebo navštívit žitavské historické centrum.

U našich saských sousedů najdete nejen pohodlné cyklotrasy, ale také pěkné příležitosti pro koupání či pěší turistiku,“  uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Možnost oddechu nabízí zatopený hnědouhelný lom Olbersdorfer See. Trasa zavede dále do Oybinu, kde stojí za návštěvu zřícenina stejnojmenného hradu, jenž spolu s ruinami kláštera celestinů již přes sedm století stráží město i přilehlé okolí.

Cestou, zpátky, třeba přes vzdušné lázně Lückendorf, se přehoupne cesta do České republiky do obce Petrovice, kde stojí za to se zastavit u kostela svatého Mikuláše a v Dolním Sedle si udělat výlet na Popovu skálu, která je dominantou Lužických hor.

Po návratu zpět do Hrádku pak lze doporučit oddech na pláži jezera Kristýna.

Tagy