weby pro nejsevernější čechy

Klára Vytisková

Kolega Milan Podobský aka Fefík jednou napsal, že když chcete poznat svět, můžete buďto cestovat a nebo si sednout do hospody a počkat, až svět příjde za vámi. Lze samozřejmě s tímto názorem polemizovat, ale když to berete jako bonmot, je to velmi dobže zkonstruovaná věta a platí vlastně tam i zpátky a takhle nějak jsem potkal dnešního hosta podcastu u vytržení, zpěvačku Kláru Vytiskovou.

Tou hospodou, kde jsem čekal až za mnou svět dorazí byla svého času doubická Fabrika, bar a hudební klub, kde si dávalo dostaveníčko spousta muzikantů, které byste mohli honit po celé republice, ale nakonec se vždycky nějak zjevili právě tady, kde lišky a jiná havěť dává dobrou noc.

Koukal jsem do archivů a Kláru Vytiskovou s kapelou a projektem jménem Toxique jsem tu (asi) poprvé potkal skoro přesně před jedenácti lety, měli tu soustředění a už tenkrát jsme spolu mluvili o její práci.

A třeba i o tom, že pro kapelu je dobré vypadnout z hlavního města a utábořit se někde, kde je na práci víc klidu.

My jsme nikdy neměli zkušebnu v Praze. Vždycky jsme dělali systém soustředění, protože v Praze neustále někdo někam pospíchá a vůbec tam není koncentrovaná energie. Když odjedeme na čtyři dny mimo, je to intenzivnější. Stoprocentně,“ řekla mi tenkrát a vlastně to platí i po těch letech.

Nás může těšit, že Klára si náš kraj oblíbila natolik, že nezůstalo jenom u víceméně pracovních návštěv, ale našla si tu i místo, kde pravidelně tráví dovolené a proto jsme se letos koncem léta jsme se mohli znovu sejít k rozhovoru a povídali si o tom, jak to bylo s Medůzou, s kapelou Toxique a s dalšími projekty a to všechno s fantastickým výhledem na Lužické hory.

Věřím, že si rozhovor poslechnete, ale kdyby ne, může vás zajímat třeba to, že Klára zahraje 31. 8. 2024 na krásnolipském náměstí a nebo, že začátkem příštího roku ji čeká další doubické soustředění před vydáním nové desky a snad i koncert, kde svůj budoucí repertoir představí právě tady.

Samé dobré zprávy.

(psáno pro ceskesvycarsko.cz)

Tagy