weby pro nejsevernější čechy

Crystal Valley Week 2024

Kdo přijede poslední srpnový týden roku 2024 do Liberce nemůže si nevšimnout, že se ocitl v místě, kde bydlí sklo, bižuterie a šperky z českého granátu jednoduše pro to, že se tu bude konat třetí ročník skleněného festivalu Crystal Walley Week.

Hlavním organizátorem této akce je Liberecký kraj a radní pro kulturu, Květa Vinklátová říká: „Značka Crystal Valley je mimořádná příležitost pro cestovní ruch v regionu. Na začátku to nebylo snadné. Museli jsme si získat důvěru sklářských a šperkařských firem. To se, myslím, podařilo. Jsme k dispozici všem, kteří jsou aktivní a sami přicházejí s iniciativou. A do rodiny Crystal Valley se další firmy a živnostníci hlásí.

Myslím, že právě tahle část projektu, tedy: získat důvěru, byla nejdůležitějším prvkem a stavebním kamenem, bez kterého by tento festival vybudovat nebylo možné a protože se to podařilo, mohou obyvatelé, ale i návštěvníci Liberce obdivovat práci umělců a řemeslníků takřka na každém kroku a festival v podstatě nemohou minout.

Výstavy a prezentace najdete mimo jiné v kavárně Pošta, v botanické zahradě, v paláci Liebeg, v obchodním domě Brouk+Babka, na náměstí Dr. E. Beneše, na radnici, v Malé výstavní síni, v divadle F. X. Šaldy, v Cozy studiu, ve Vánočním domě, v Severočeském muzeu, v Oblastní galerii, v Zauhlovačce, v domě Ferdinanda Porscheho a k tomu se budete moci svézt Vánoční tramvají…

Jestli existuje nějaké slovo, které by mohlo popsat celou událost o které si tu povídáme, je to slovo pestrý, protože právě takový poslední srpnový týden v Liberci bude a může takový být, protože se na něm, třeba mimoděk, podílí tisíce lidí z celého skleněného údolí.

„Za posledních pět let se v Libereckém kraji uskutečnila pod hlavičkou Crystal Valley celá řada akcí. Pravidelně se konaly Víkendy Křišťálového údolí či muzejní programy pro děti. Regionem jezdí křišťálové vlaky a Crystal Valley se stalo významným partnerem Dětského sklářského sympozia. Do Křišťálového údolí jsou zapojené také tematické akce, které v regionu působí pod hlavičkami sklářských měst, například IGS, Křehká krása a Skleněné městečko. Ruční výroba skla je zapsána na Seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO.

Během několika let vznikla v regionu pod rukama sklářů a šperkařů z regionu unikátní díla, jako je například křišťálová schránka s ostatkem české světice a patronky Libereckého kraje svaté Zdislavy v Kunraticích u Cvikova či světelné instalace a lustry firem z Novoborska a oblasti Kamenického Šenova, které zdobí rezidence po celém světě, anebo šperky, jež nosí ženy v České republice i v zahraničí. Výrobky místních sklářů jsou ve všech koutech planety.“

Letos bude mít Crystal Walley Week poprvé zahraniční hosty.

Hans van Benteman a Rachid Assoui ve spolupráci s Davidem Sobotkou představí výstavu  Keep on Dreaming. V kavárně Pošta vás čeká sklo a móda.

Audiovizuální show Desert Rose zažijete 30. srpna v industriálním prostoru libereckého tramvajového depa.

Performerka a choreografka Vivian Friedrich představí svou show v rámci Křišťálového trhu v Krajské vědecké knihovně.

Loňský, druhý ročník navštívilo pětadvacet tisíc diváků, kolik jich bude letos si netroufnu odhadovat, s jistotou však můžu prohlásit že technicky není možné za ten týden všechno stihnout, protože těch událostí je až závratně příliš mnoho. A zároveň jsem přesvědčen, že každý, kdo uvidí alespoň kousek bude mít chuť vidět ještě něco dalšího a výhodou Křišťálového údolí je, že tady ta možnost existuje celý rok a ne jenom ten poslední srpnový týden.

(psáno pro 3mag.eu)

Tagy