weby pro nejsevernější čechy

Naivní divadlo Liberec vstupuje do jubilejní sezóny

Naivní divadlo Liberec odstartovalo svou sedmdesátou pátou divadelní sezónu. Kromě oslav tohoto výročí, které proběhnou letos v listopadu, čeká liberecké loutkové divadlo nabitý rok. Během podzimu se zúčastní hned tří zahraničních festivalů v Norsku, Dánsku a Japonsku. V plánu jsou také tři nové inscenace, přičemž zkoušení první z nich je nyní v plném proudu. Říjnová novinka s názvem Do stopy! potěší nejen liberecké diváky, ale všechny nadšence běžeckého lyžování a sportu. Věnována je totiž slavnému zimnímu závodu – Jizerské padesátce. A aby toho nebylo málo, v červnu Naivní divadlo pořádá další ročník Mezinárodního loutkářského festivalu Mateřinka.

Sedmdesáté páté výročí založení našeho divadla si připomeneme v sobotu 16. listopadu slavnostním večerem plným písniček z našich představení. Chybět nebude ani výroční tombola či křest nové publikace o Naivním divadle,“ uvedl Vít Peřina, dramaturg NDL.

Během divadelní sezóny vzniknou také tři nové inscenace, které cílí na různé věkové kategorie diváků, od dětí předškolního věku po žáky základních škol. První z nich nese názevDo stopy!a je věnována Jizerské padesátce. Inscenaci připravuje liberecký režisér Martin Tichý ve spolupráci s dramatikem Tomášem Syrovátkou, kteří jsou v Naivním divadle podepsáni již pod několika oblíbenými sportovně-pohádkovými tituly (Pohádka o Raškovi,Pohádka o LIAZce). Na pozadí nonverbální klauniády se sportovním komentářem se dětští i dospělí diváci dozvědí také spoustu zajímavostí z historie a průběhu tohoto legendárního závodu. Premiéra se uskuteční v pátek 4. října 2024.

Kromě tuzemských zájezdů čeká Naivní divadlo v průběhu podzimu hned několik zahraničních cest. Soubor se nejprve v říjnu vydá do Norska, kde se s inscenac튚šš. Šššš. Hůůů. Haf!zúčastní loutkářského festivalu v Bergeru. Na sever Evropy pak vyrazí liberečtí loutkáři ještě jednou v listopadu, tentokrát však do dánského Silkeborgu s loutkovou komediíBabička Červené Karkulky dnes slaví narozeniny!Zahraniční hostování na přelomu listopadu a prosince završí Naivní divadlo cestou do Japonska, kde celkem dvanáctkrát uvede již zmiňovaný titulŠššš. Šššš. Hůůů. Haf!

V samém závěru sezóny, ve dnech 10. – 14. června 2025, proběhne v Liberci 28. ročník mezinárodního festivalu profesionálních loutkových divadel Mateřinka, který Naivní divadlo pořádá každé dva roky a který se jako jedenz mála v Evropě zaměřuje výhradně na tvorbu pro diváky předškolního věku.

Tagy