weby pro nejsevernější čechy

Vodní elektrárna Střekov se opět otevře veřejnosti

Vodní elektrárna Střekov, kterou na řece Labi provozuje Skupina ČEZ, se v září opět otevře veřejnosti. Stane se tak v sobotu 7. a následně i 14. září, a to v tradičním čase od 10 do 16 hodin. Exkurze je pochopitelně zdarma, novinkou ovšem je nutná rezervace času prohlídky (rezervujte se tady->).

Nejdříve se zájemci seznámí s historií vodní elektrárny Střekov, a to jak prostřednictvím průvodců, tak i fotografií rozvěšených ve vstupní chodbě velína, odkud lze podle potřeby celou elektrárnu ovládat. „Následně zavítáme do strojovny s průřezovým pohledem do jednotlivých poschodí každého ze tří soustrojí. Ve venkovním areálu pak budou k vidění například stroj na čištění jemných česlic nebo venkovní rozvodna, z níž je po transformaci vyváděn výkon do distribuční sítě,“ přibližuje průběh exkurze předák ze střekovské elektrárny Milan Machata. Jak dodal, ti co budou zrovna čekat na hrázi, si mezitím mohou prohlédnout rybí přechod provozovaný Povodím Labe.
Skupina ČEZ provozuje na řece Labi sedm vodních elektráren. VE Střekov je přitom se třemi vertikálními
Kaplanovými turbínami s celkovým instalovaným výkonem 19,5 MW největší a zároveň na území ČR i poslední v řadě. Ročně dodá do sítě tolik elektřiny, kolik by stačilo k pokrytí spotřeby domácností většího města. Například v loňském roce činila její výroba bezemisní ekologické energie 90 035 MWh, což by na rok stačilo pro 25 724 domácností. (Budeme-li brát v potaz, že průměrná domácnost spotřebuje ročně 3,5 MWh elektrické energie.

Tagy