weby pro nejsevernější čechy

I dva roky po požáru spory stále hoří. České švýcarsko

Možná jste zaznamenali průzkum, který vypracoval Institut 2050 Hlas obyvatel Českého Švýcarska, který vychází v růžových barvách (nezaměňovat s obcí Růžová!) a ukazuje, že obyvatelé tohoto národního parku jsou v naprosté shodě s politikou a praxí národního parku. Zapsaný spolek Bezmezná Mezná tedy nechal vypracovat vlastní průzkum, který (nepřekvapivě) vychází opačně.

Tady je malá ukázka:

Stav přírody se za dobu existence instituce NP výrazně zhoršuje. Průzkum jasně ukazuje, že převážná většina respondentů je přesvědčena, že se stav přírody v Českém Švýcarsku od doby vzniku národního parku zhoršil (84%), přičemž 45% toto zhoršení vnímá jako výrazné.

Optimistické zjištění ovšem je, že místním lidem na přírodě a jejich životním prostředí velmi záleží. A právě proto se zajímají o dění ve svém okolí i o to, kam budoucí vývoj území bude směřovat.

Protipožární prevence v NP České Švýcarsko je nedostatečná. Většina respondentů (74%) hodnotí protipožární prevenci v NPČŠ jako nedostatečnou, 68% respondentů se v obci stále necítí po požáru v r. 2022 bezpečně.

Navíc 74% místních je přesvědčeno, že Správa NPČŠ svými postupy a hospodařením v parku přispěla k nezvladatelnému šíření požáru v r. 2022.

Další zjištění jako např., že drtivá většina respondentů (93%) je pro to, aby měla místní samospráva významné slovo při rozhodování o správě území v národním parku nebo že 96% místních obyvatel klade velký důraz na to, aby jejich potřeby a bezpečnost byly správou NP zohledňovány, i to, že 75% lidí vyžaduje kontrolovatelnost a vymahatelnost činností správy NP zřejmě pramení ze zkušeností posledních 25 let pod správou území zde prováděnou. Je to jednoznačné volání po odpovědnosti za výsledky aplikovaných postupů na svěřeném území. Pro místní obyvatele je velmi důležité, aby území parku bylo spravováno zodpovědně, transparentně a v souladu s platnými zákony a předpisy.

Screenshot

Vážné je i zjištění, že mezi respondenty převládá jednoznačný nesouhlas (81%) se vznikem národního parku, pokud by se o tomto nyní mělo znovu rozhodovat. Tak nízká úroveň podpory pro národní park mezi dotázanými opět naznačuje špatnou zkušenost z minulosti a viditelné ztráty na přírodních hodnotách v území.

Tato zjištění nejsou pro Správu NP a odpovědné úředníky MŽP příliš pochvalná, avšak je to reálná zpětná vazba z místa jejich působnosti. Je důležité, aby byla správně vyhodnocena a bylo s nimi pracováno tak, aby mohlo dojít k nápravě a stav věcí se zlepšoval.

Optimistické zjištění ovšem je, že místním lidem na přírodě a jejich životním prostředí velmi záleží. A právě proto se zajímají o dění ve svém okolí i o to, kam budoucí vývoj území bude směřovat. Osada Mezná je část obce Hřensko, která byla požárem v roce 2022 nejvíce postižená a s následky ničivého živlu se potýká dodnes.

Je povzbudivé, že panuje téměř jednotný názor mezi respondenty, že citlivá péče o přírodu je nezbytná a je součástí odpovědnosti člověka vůči budoucím generacím.

Tagy