weby pro nejsevernější čechy

Unikátní písmo ke stu letům od narození Karla Hubáčka

Písmo inspirované stavebními prvky a ikonickými stavbami světoznámého architekta Karla Hubáčka přináší do grafického světa eleganci, inovaci a nadčasovost, které jsou pro Hubáčkovu tvorbu charakteristické. Toto jedinečné písmo vzdává hold Karlu Hubáčkovi, jednomu z nejvýznamnějších českých architektů 20. století. Projekt byl
vytvořen na počest sta let výročí od narození Hubáčka.
Font čerpá inspiraci z architektonických hodnot a převádí je do typografické podoby. Zkosení písmen vychází z ikonických staveb regionu – Horský hotel a vysílač Ještěd a bývalý Obchodní dům Ještěd, které se vyznačují charakteristickými křivkami a oblouky. Písmena O a U jsou navržena ve tvaru oken použitých na těchto budovách.
Dalším charakteristickým prvkem tohoto písma jsou háčky nad písmeny, které představují zjednodušený tvar hory. Namísto uvozovek je k dispozici miniportrét Karla Hubáčka a znak & je nahrazen stylizovaným vyobrazením Ještědu, čímž písmo získává unikátnost a hlubší spojení s Hubáčkovým dílem.
Letošní rok je plný odkazů a rozličných akcí věnovaných architektu Karlu Hubáčkovi a jeho tvorbě. Přináší výstavy, virtuální a komentované prohlídky, venkovní expozice, diskuse a přednášky. Na projektu KAREL HUBÁČEK 100 se podílí Liberecký kraj, Technická univerzita v Liberci, statutární město Liberec, Paměť národa, Krajská vědecká knihovna v Liberci, Oblastní galerie Liberec, Severočeské muzeum v Liberci a Hotel Ještěd.
Písmo Hubacek Architekt (Open Style) vytvořilo Studio Ondřeje Zámiše v roce 2024, je volně ke stažení a užívání tady —>

Tagy