weby pro nejsevernější čechy

Procházka Českolipskem: Hříšná Milada a Fešák Hubert

Příjemnou procházku s mnoha zajímavostmi nabízí naučná stezka na území městských lesů České Lípy. Hubertova naučná stezka vede od zahrádkářské kolonie na Svárově oblastí Rasova Hůrka, kde turisty čeká téměř dvoukilometrový okruh s několika zastaveními. Upravené cesty jsou vhodné pro pěší turisty, maminky s kočárky i cyklisty.

Pro zajímavé výlety často není nutné vyrážet na všeobecně známá místa. Často se stačí vydat jen kousek od domova a objevíme zajímavá místa, o kterých jsme neměli tušení,“  říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Součástí stezky je i místo s částečným rozhledem, ze kterého může návštěvník spatřit jednu z dominant kraje – vrch Ralsko, Kamenický kopec u Zákup, mezi Svojkovem a Sloupem v Čechách pak Tisový vrch a Slavíček.

Zhruba v nejvzdálenějším bodu naučné stezky se nachází jezírko Hříšná Milada, ke kterému se váže pověst o stejnojmenné postavě. Poblíž je vybudován srub Fešák Hubert, u kterého jsou dva stoly s lavicemi.

Srub slouží jako základna pro školní návštěvy s ekologickou výchovou. U cesty se ve stejném místě dále nachází velký Tomešův krmelec a posed Pod Chlumským vrchem, které též slouží k výukovým účelům.

Ze Svárova se po absolvování okruhu lze vydat za poznáním okolí dvěma směry. Modrá turistická značka zavede přes Okřešice do Srní u České Lípy, k Provodínským kamenům až do Starých Splavů. Druhou možností je pokračovat po červené turistické značce do Žizníkova.

 

Tagy