weby pro nejsevernější čechy

Botanickou zahradu v Liberci obsadí tykve a houby

Zlátnoucí listy opadavých dřevin v parku botanické zahrady v Liberci doplní ve druhé polovině září exponáty dýní a patizonů, které se stanou součástí soutěže O nejpodivnější tykev. Na začátku října je vystřídá výstava nesoucí všeříkající název – Houby.

Oceňuji, že kolegové z botanické zahrady připravují nejrůznější akce pro veřejnost a lidí tuto iniciativu vítají a akce navštěvují. Je to jeden z důvodů, proč návštěvnost v zahradě roste a nepochybně tak zahrada získává nové příznivce, kteří si přijdou prohlédnout krásné expozice vícekrát do roka,“  uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Soutěž O nejpodivnější tykev je výzvou pro všechny nadšené zahrádkáře, kterým se letos podařilo vypěstovat tykev prapodivných tvarů, barev či velikostí. Svými unikátními kousky mohou obohatit výstavu tykví v liberecké botanické zahradě o zajímavé exponáty a využít tak jedinečnou příležitost vystavit své výpěstky právě v této hojně navštěvované instituci s dlouholetou historií.

Soutěžní tykve bude možné zavézt do zahrady 19. a 20. září vjezdem z Purkyňovy ulice od 8 do 18 hodin. Výstava se uskuteční od 24. do 29. září ve venkovní části botanické zahrady. O vítězi mezi nejpodivnějšími tykvemi rozhodnou hlasováním samotní návštěvníci.

Protože houbaření je jedním z českých národních sportů, vystřídají křivolaké dýně o prvním říjnovém víkendu houby z lesů a hájů Liberce a jeho okolí. Ti, kteří si nejsou jistí svými úlovky, mohou navštívit botanickou zahradu i se svým košíkem a nechat si poradit od zkušených odborníků v mykologické poradně, která bude součástí výstavy.

Pro mateřské a základní školy i pro rodiny s dětmi pracovníci zahrady uchystali naučnou stezku Poklady lesa, která poskytne informace o houbách a jejich životě. Tu správnou houbovou atmosféru podtrhnou výtvarná díla dětí z mateřských a základních škol, které mohou soutěžit o nejpovedenější výkres na houbové téma.

Na sobotu 19. října je pro rodiny s dětmi připravena tvořivá dílna Slavnost jeřabin. Děti si mohou mezi 10. a 14. hodinou zpestřit návštěvu botanické zahrady zastávkou v pavilonu M, kde je čekají stanoviště s nabídkou tvořivých činností s podzimní tematikou.

 

Tagy