weby pro nejsevernější čechy

Kraj finančně podpořil nákup seskokových matrací pro hasiče

Zvýšit šance na přežití zachraňovaných osob při mimořádných událostech. To je hlavní účel tzv. seskokových matrací. Liberecký kraj ze svého krizového fondu podpořil nákup tří kusů tak, aby v každém okresu byla nyní jedna taková. Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje (HZS LK) již totiž jednu matraci vlastní, a to díky Hasičskému záchrannému sboru České republiky. Kraj ze svého krizového fondu vyčlenil na tuto důležitou pomůcku celkem  1.204.434 korun. Matrace dnes převzali při slavnostním aktu zástupci HZS LK v Jablonci nad Nisou.

Záchranné seskokové matrace budou sloužit na stanicích v Jablonci nad Nisou, České Lípě a Semilech. Je to nesmírně důležitá pomůcka k záchraně osob při požárech výškových budov anebo lidí, kteří, bohužel, stojí před závažným rozhodnutím vzít si vlastní život,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje si velmi cení dlouhodobé a významné podpory Libereckého kraje. Je to pro nás obrovská podpora, která nám umožňuje zvyšovat bezpečnostní standard v Libereckém kraji. Díky této významné podpoře se nám daří pravidelně obměňovat, doplňovat a rozšiřovat vybavení tolik potřebné pro efektivní zásahy profesionálních hasičů na území Libereckého kraje,“  doplnil plk. Ing. Jan Hadrbolec, ředitel HZS Libereckého kraje.

Matrace je vysoká přes dva metry a široká zhruba čtyři metry. Jejím dodavatelem je firma Nordstahl Servis, s.r.o. Hasiči ji v případě potřeby na místě mimořádné události dokáží uvést do pohotovostního stavu do jedné minuty, plnění se provádí vzduchem z tlakové lahve. K její obsluze pak jsou potřeba čtyři osoby.

Nafukovací záchrannou matraci smí hasiči u zásahu využít pouze v případě, kdy je jiná možnost záchrany osob z výšky vyloučená (není možné využít výškovou techniku) nebo pokud je to vzhledem k časové tísni nevyhnutelné.

Seskokové matrace dnes slavnostně převzal HZS LK v Jablonci nad Nisou. Kromě toho také dobrovolní hasiči z Nové Vsi nad Popelkou, Vítkovic v Podkrkonoší, Horky u Staré Paky, Višňové a Všelibic převzali během stejného aktu do užívání cisternové automobilové stříkačky. Jedná se o vozy Tatra T815, Tatra Terrno a velkokapacitní cisternu Tatra T815, kterou profesionální hasiči Libereckého kraje obměnili novou technikou.

Tagy