weby pro nejsevernější čechy

Pod Lidovými sady není protiletecký kryt. Průzkumy odhalily jen staré šachty

Na tajemné zasypané podzemní prostory narazili dělníci v srpnu během rekonstrukce libereckého kulturního centra Lidové sady. Podle dostupných informací bylo možné, že jde o protiletecký kryt z druhé světové války a bylo potřeba vše bedlivě probádat.

Po objevení otvorů do možných podzemních prostor pod objektem Lidových sadů jsme postupovali podle zákona. Vzhledem k informacím, které jsme měli z historických pramenů, jsme museli počítat s možností protileteckého krytu z druhé světové války. Přizvaní pyrotechnici však tento předpoklad nepotvrdili, což máme doložené odbornou zprávou. Rekonstrukce Lidových sadů tak pokračuje,“  uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Stavební firma objednala pyrotechnický průzkum. Na místo dorazili pracovníci Severočeského muzea v Liberci, aby pomohli odhalit taje podzemí a prokázat, zda jde o kryty či ne.

Průzkum prokázal, že výkop pod podlahou hlavního sálu představuje větrací šachtu; druhý objev na terase pak je pozůstatkem vodovodní či kanalizační šachty. Nyní tak lze vyloučit existenci protileteckého krytu napojeného na budovu Lidových sadů; soupis z roku 1945 však dokládá, že kryt o délce 45 metrů se nalézá pravděpodobně pod parkem, nebo částečně pod zahradou kulturního centra.

 

Tagy