weby pro nejsevernější čechy

Posvícení na Dlaskově statku láká na muziku, koláčky, pivo i sele

Hudba, tanec, koláče a pečené selátko. Právě takové bude Svatováclavské posvícení na skanzenu Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova. Koná se v sobotu 28. září od 9 do 17 hodin Dětské vstupné ční padesát, dospělé sto a rodinné 230 korun.

Věřím, že po dramatických dnech povodňové hrozby na Jizeře bude pro návštěvníky příjemné strávit na tradičním posvícení sobotu plnou posvícenských dobrot a tradiční zábavy,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péče a cestovní ruch Libereckého kraje.

Návštěvníci budu mít možnost nejen vidět, jak se dříve posvícení slavilo, ale také si upéct posvícenský koláček, vyrobit dřevěnou káču, ochutnat dobrou pečínku či orosené pivo, které k tomuto svátku vždycky patřily.

Již tradiční podzimní muzejní akcí si připomeneme, že pro naše předky bylo posvícení nejen svátkem, ale i zábavou, na kterou se těšili snad všichni lidé na vesnici, ve městě i na panovnickém dvoře. Po staletí byla tradice tohoto svátku spojena nejen s připomínkou posvěcení místního kostela, ale také s oslavou ukončení podzimních prací. Žně se oslavily jen krátce dožínkami, ale tím práce na poli nekončila. Bylo třeba zajistit podzimní orbu a pole osít, krmení pro dobytek dostat pod střechu, sýpky naplnit sklizeným obilím, do spíže uložit nové zásoby cibule, česneku, máku a ořechů, do sklepů jablka, hrušky a švestky. Teprve potom nastal čas odpočinku a zábavy, a s ním i posvícení, svátek spojený s hojností jídla, masa, pečiva, dostatkem pití a zábavy,“  zmínila za pořadatele emeritní ředitelka turnovské Muzea Českého ráje Vladimíra Jakouběová.

Program:

10:00 Písničky a říkanky

11:00 Folklórní soubor Lipka z Pardubic

12:00 Divadlo Kozlík – O Červené Karkulce

13:00 Folklórní soubor Lipka z Pardubic

14:00 Divadlo Kozlík – Vodnická pohádka

15:00 Různá dobrá společnost – hudební skupina (lidová, folkrocková a židovská hudba)

Řemeslné dílny pro děti – pečení posvícenského koláče a výroba dřevěné káči.

Tradiční jarmark a občerstvení.

Tagy