weby pro nejsevernější čechy

Podzimní Máchův kraj: Peklo, Čtyřlístek i Braniboři

V létě jedna z nejnavštěvovanějších rekreačních oblastí v České republice – to je Máchův kraj. Kdo si ale krásy Máchova kraje chcete naplno užít, ať vyrazí mimo sezonu. Daleko od hlučícího davu pak poutník nebude litovat.

Podzim je nádherné roční období svými barvami. Po letošním horkém létě bude právě chladnější čas příjemným časem pro výlety,“  uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na návštěvu zdejších hradů a zámků je potřeba si pospíšit, s podzimem zavírají. Jedním z nejzajímavějších českých hradů je Bezděz. Zavítat na něj lze do konce října, od listopadu až do března je uzavřen.

Naučná stezka Peklo mezi obcemi Zahrádky a Česká Lípa vede osadou Karba a její součástí je ukázka lidové architektury s údolím obklopeným pískovcovými skalisky. Českolipské Peklo je národní přírodní památka a je plná ohrožených druhů rostlin. Stezka začíná u zámku Zahrádky, který též stojí za návštěvu.

Velkým lákadlem nejen pro děti, ale i pro milovníky komiksových postaviček je Muzeum Čtyřlístku na zámku v Doksech. Návštěvníci se dozví o samotném vývoji Čtyřlístku a především o tom, jak takový komiks vůbec vzniká. Také lze navštívit Braniborskou jeskyni u Starých Splavů v lese plném romantických roklí.

U Mimoně se nalézá zřícenina hradu Ralsko. Z vrcholu se dají přehlédnout vrcholy, jakými jsou Bezděz, Ještěd, Říp či Klíč. Zřícenina hradu je zapsána na seznamu kulturních památek. V okolí města zabaví děti naučná stezka Lesopark Brniště.

Další rady a tipy jsou k vidění na webových stránkách Máchova kraje. Je dobré sledovat i facebook a instagramRegion Liberec a podělit se s ostatními o své zážitky.

Tagy