weby pro nejsevernější čechy

V Naivním divadle se pojede Jizerská 50

V Naivním divadle Liberec v těchto dnech vrcholí zkoušení nové inscenace, jejíž premiéra se uskuteční v pátek 4. října v 17:00 hodin. Diváci se mohou těšit na ryze sportovní příběh, tentokrát z prostředí běžeckého lyžování. Novinka s názvem Do stopy! je totiž věnována legendárnímu závodu, Jizerské 50. Určena je nejen dětem od pěti let, ale i dospělým. Na pozadí nonverbální klauniády se sportovním komentářem se mimo jiné diváci dozvědí spoustu zajímavostí z historie a průběhu tohoto legendárního závodu.

Za vznikem inscenace stojí dvojice tvůrců, režisér Martin Tichý a dramatik Tomáš Syrovátka, kteří jsou v Naivním divadle podepsáni pod oblíbenými tituly se sportovní tematikou, jako je  Pohádka o Raškovi  nebo Pohádka o Liazce. V případě novinky  Do stopy!  opět sáhli po tématu regionálního charakteru, které však tentokrát zpracovali pro Naivní divadlo ne úplně typickou formou. Inscenace je téměř nonverbální, založená na pohybovém divadlu, s prvky klauniády a grotesky. Děj doprovází mluvený sportovní komentář, který diváky seznámí s řadou zajímavostí z historie a průběhu Jizerské 50.

Inscenace Do stopy! se vyznačuje originální scénografií, pod kterou je podepsán výtvarník Kamil Bělohlávek. Většina kulis a kostýmů, v nichž se děj odehrává, je totiž vyrobena ze starých běžek a doplněna o dobové oblečení, které Naivnímu divadlu věnovali dárci nejen z Liberce, ale i dalších měst v blízkém a širokém okolí.

Zatímco slavnostní premiéra pro veřejnost se uskuteční v pátek 4. října v 17:00 hodin, žáci základních škol zhlédnou tuto novinku již ve středu a ve čtvrtek. Další repríza pro veřejnost proběhne 14. listopadu.

Tagy