weby pro nejsevernější čechy

Romeo a Julie v Liberci

Příběh Romea a Julie, který sepsal William Shakespeare v roce 1595 je jedním z nejznámějších jednak proto, že se od té doby prakticky nepřetržitě hraje a hraje se proto, že podobné příběhy nás provázejí i v reálném životě. Nešťastná láska a nesmiřitelné nepřátelství rodin, sousedů nebo kmenů je součástí i těch nejsoučasnějších zpráv. Bohužel.

Režisérka Kateřina Dušková ke své inscenaci řekla: „Generační propast mezi mladými hrdiny a jejich rodiči je dalším tématem, které rezonuje i v současné společnosti. Romeo a Julie chtějí jít vlastní cestou, ale čelí tlaku očekávání svých rodin. Toto téma je dnes velmi aktuální – mladí lidé často narážejí na rozdílné pohledy starších generací. Jejich příběh zrcadlí touhu po svobodě rozhodování a nalezení vlastní identity v prostředí, které se je snaží formovat podle starých pravidel.“
Dramaturg inscenace Jiří Janků k tomu dodává: „Otázka osudu a možnosti volby je v Romeovi a Julii přítomna od samého začátku. I když je tragický konec nevyhnutelný, oba hrdinové se pokoušejí změnit svůj osud. Tento motiv nachází odezvu v dnešní době, kdy se mnoho lidí ptá, do jaké míry můžeme ovlivnit svůj život v rámci globálních krizí, jako jsou klimatické změny nebo politická nejistota. Příběh nám připomíná, že boj za vlastní životní cestu, i když může být marný, má smysl.
Romeo a Julie tedy zůstává aktuální nejen díky svým univerzálním tématům, ale i díky své schopnosti reflektovat problémy, které řešíme dnes. Příběh lásky, konfliktu, vzpoury a osudovosti nás stále oslovuje, protože odráží podstatu lidské existence a touhu po svobodě a štěstí, která neztrácí svou hodnotu ani po staletích. Věříme, že naše nová inscenace bude silnou výpovědí, která osloví všechny generace diváků, a netajíme se tím, že bychom rádi, kdyby si díky ní cestu do divadla našli hlavně ti
mladší – středoškoláci a vysokoškoláci, kteří se mohou s osudy slavných milenců nejlépe identifikovat.

Inscenaci režijně připravuje umělecká šéfka činohry Kateřina Dušková, která si zvolila překlad Jiřího Joska. Do týmu přizvala řadu skvělých spolupracovníků – Hynka Dřízhala a Agnieszku Pátou-Oldak, kteří připravili scénu a kostýmy, autora hudby Darka Krále či choreografku Alenu Peškovou.
V titulních rolích se představí Daniel Toman a Eva Goldmanová a doplní je řada dalších sólistů činohry DFXŠ .

Premiéra: 4. a 6. října 2024 v 19.00 v Šaldově divadle

Tagy