weby pro nejsevernější čechy

Kronika trampingu

V pondělí 23. září 2024 vyšla výpravná publikace Pavla D. VinklátaKronika trampingu v Jizerských horách, 1934–2024, která zaznamenává trampské hnutí na Liberecku, Jablonecku, Tanvaldsku, Železnobrodsku, Frýdlantsku, Hrádecku a v Podještědí v průběhu 90 let.

Nová publikace tak vychází u příležitosti 90 let jizerskohorského trampingu, neboť v roce 1934 byla postavena chata první jizerskohorské osady Severní Ryves. O rok později se stala součástí Spojených trampských osad Rykatado, kterým Bob Hurikán – Josef Peterka složil dodnes populární písničku.

Kniha na 344 stranách přináší profily jednotlivých osad a trampů-samotářů, doplňují je konkrétní příhody a zážitky z vandrů, potlachů, slezin…, záznamy z osadních kronik a cancáků. Bohatý obrazový materiál tvoří dobové fotografie, domovenky, vlajky, kresby, osadní zvadla a pf.

Publikace byla pokřtěna v sobotu 28. září na festivalu Jizerská nota v Hejnicích a jejími kmotry byli Náčelník – Miloslav Nevrlý, Dudu – Libuše Kosařová a Tony – Michal Antony.

www.kronikatrampingu.cz

Tagy