weby pro nejsevernější čechy

Kdo uteče, vyhraje. Naučná stezka v Krkonoších seznámí turisty s jelenem

Běží jelen rychleji než člověk? Jak se asi nadře se svými parohy? Jak se říká jeho očím a uším? Novou naučnou stezku na Pláni nad Špindlerovým Mlýnem, kde je možné zažít jelena na vlastní kůži a ještě si u toho zazpívat, připravila pro návštěvníky Správa Krkonošského národního parku. Je vhodná i pro kočárky a invalidní vozíky.

Stezka zaměřená na největší zvíře, které lze v Krkonoších potkat, měří necelý kilometr a vede od horní stanice lanovky na Přední Planině k Boudě na Pláni. „Do Krkonoš se vydává velké množství návštěvníků. Národní park hledá cesty, jak přivést lidi na jejich výletech k poznání místní fauny a flóry a touto cestou k respektu a ochraně místní přírody,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovního ruchu Libereckého kraje.

Návštěvníky nečeká záplava vědeckých informací, ale sedm jednoduchých činností s jelení tematikou. Stezka nabízí zážitek z přírody a poznání, současně láká do méně navštěvovaných míst Krkonošského národního parku.

Za zmínku stojí, že myslivecká mluva nezná slova jako oči, uši, nohy a podobně. Na první zastávce se návštěvníci dozvědí, jak jelena popisují myslivci. Na jiné zastávce čeká hudební nástroj xylofon a noty na písničku o jelenovi. Jinde se pokusí turisté jelena doběhnout nebo zvednout jeho parohy. Děti mohou zjistit, zda jsou větší nebo menší než jelen, laň, rys nebo divoké prase.

Tagy