weby pro nejsevernější čechy

Říjnovou premiérou Činoherního studia bude molitanový horor Červotoč

V pátek 11. října se v Činoherním studiu uskuteční druhá premiéra 53. sezóny. Na střekovském jevišti ožije v režii Elišky Říhové adaptace knižního debutu španělské spisovatelky Layly Martínez Červotoč.

Hororové vyznění slibuje inscenace Červotoč, kterou v rámci 27. ročníku divadelního festivalu Kult uvede Činoherní studio. Debut spisovatelky Layly Martínez, z kterého hra vychází, vzbudil na španělské literární scéně senzaci, především kvůli tématům patriarchální a třídní nenávisti nebo kolektivním historickým traumatům. V České republice knihu vydalo nakladatelství Paseka. O divadelní adaptaci se postarala sama režisérka Eliška Říhová.

„Červotoč se věnuje několika silným a často temným tématům, které zkoumají lidskou psychiku a společenské problémy. Hlavním z nich je téma nenávisti. Vůči mužům, vůči společnosti i nenávisti vůči sobě samému. Prochází skrze mezigenerační konflikt i mezi komplikované vztahy v rodině. Rodina je zde vnímána jako něco, do čeho se člověk narodí a v čem dále musí žít. Příběh Červotoče nám jasně ukazuje, že nenávist vede jen k další nenávisti, která se hromadí v lidském nitru a křiví mysl i tělo”, říká ke hře dramaturgyně Johana Bártová.

Děj inscenace se odehrává v kulisách žlutého molitanového domu, díky čemuž si tato inscenace vysloužila přízvisko molitanový horor. „Molitan je zde použit nejen jako součást scény, ale hraje také jako silný symbol, metaforický všemateriál. V naší inscenaci je nositelem mnoha příběhů a emocí, které dokáže do sebe nasávat stejně, jako mokrá houba nasává vodu. V Červotočovi z něj Jakub Šulík navrhnul dům – místo, které se stává svědkem dlouholetých zlostí, neshod a skrytých vášní. Tento dům má schopnost pohlcovat jeho obyvatele a stejně tak je dokáže nečekaně vypouštět na zcela jiných místech. Jako kdyby byl molitan živoucím organismem“, dodává ke scénografii Bártová.

V inscenačním týmu se sešla řada mladých osobností v čele s režisérkou Eliškou Říhovou, která v minulosti režírovala například v Meetfactory nebo na Nové scéně Národního divadla, kde uvedla svou autorskou hru Všem se nám uleví. Říhovou doplnili dramaturgyně Johana Bártová, scénograf Jakub Šulík a kostymérka Mariana Bouřilová. Hudbu k inscenaci složil Martin Konvička.

Marii Machovou a Lucianu Tomášovou, nové kmenové herečky souboru Činoherního studia, v obsazení hry doplňuje Zuzana Zlatohlávková(Onufráková), která se jako host do střekovského divadla vrací po několika letech.

Layla Martínez: Červotoč
premiéra 11. října v 19.00
reprízy: 13. a 17. října v 19.00
Obsazení
Svatá, dcera: Marie Machová
Vnučka: Luciana Tomášová
Bába: Zuzana Zlatohlávková j.h.
Režie: Eliška Říhová
Dramatizace: Eliška Říhová
Dramaturgie: Johana Bártová
Překlad: Blanka Stárková
Scénografie: Jakub Šulík
Kostýmy: Mariana Bouřilová
Hudba: Martin Konvička
Asistentka režie: Hana Polanská

(zdroj tisková zpráva Činoherního studia)

Tagy