weby pro nejsevernější čechy

Letošním vánočním stromem Liberce je jedle

Město Liberec bude mít po delším čase zase vánoční jedli. „Jedná se o jedli ojíněnou (abies concolor). Tento druh je vcelku módní, tedy oblíbený jako klasický malý vánoční stromek do domácností,“ popisuje mluvčí města Jana Kodymová.
Ze zahrady soukromého majitele v Dolním Hanychově ji na náměstí k radnici převezou dobrovolní hasiči Sboru dobrovolných hasičů Liberec – Sever. Ti ho také nejprve v místě růstu pokácejí a po převozu ukotví před historickou radnicí. Hasiči provádějí kontrolu ukotvení po celou dobu, kdy je strom na náměstí. Vánoční strom zdobí náměstí Dr. E. Beneše během adventu až do Tří králů. Následně hasiči zajišťují odstranění vánočního stromu, včetně likvidace odpadu.
Dnem převozu je sobota 16. listopadu. Vzhledem ke vzrůstající časové, organizační i přípravné náročnosti přepravy samotné z důvodu umísťování různých dopravních ostrůvků, světelné signalizace, značek a podobně, je také letos strom převážen v doprovodu Městské policie Liberec. Na náměstí dorazí kolem desáté až třinácté hodiny, podle aktuální situace.
Také letošní vánoční strom bude zkrácen na tradičních 14,5 metru, což je výška, která umožňuje zajistit dostatečnou statiku a odolnost vůči povětrnostním vlivům. Na tuto délku je koncipován i podzemní stojan na náměstí Dr. E. Beneše. Každý strom se z bezpečnostních důvodů zkracuje na tuto velikost.
Po ukotvení se pak jedle nazdobí. Letos ho zkrášlí designová výzdoba v podobě herrnhutských hvězd. „Ty jsou světelné, ale zároveň fungují i jako denní ozdoby. Na stromě bude jedna žlutá vrcholová hvězda o průměru 130 cm, 15 hvězd žlutobílých, speciálně vyrobených pro Liberec, o průměru 70 cm a dalších 20 bílých hvězd o velikosti 40 cm. Toto bude doplněno dvěma druhy venkovních světelných stringů, řetězů s více než 4000 LED žárovkami. Světelné ozdoby pak doplní 110 denních nesvětelných ozdob,“ popisuje mluvčí statutárního města Jana Kodymová.
Strom bude na náměstí od 16. listopadu do Tří králů. Během této doby probíhají jak vizuální kontroly, tak kontroly utažení klínů, a to v intervalech přibližně každého třetího dne. Kontroly probíhají i nahodile, například při mimořádných povětrnostních podmínkách, neboť je strom umístěn na volném prostoru a působí na něj větší síly.

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu se uskuteční v pátek 22. listopadu. Program akce začíná v 16.15 hodin na náměstí před historickou radnicí. „A okamžik, kdy náměstím zazní užaslé vau nad krásou vánočního stromu nastane v 17 hodin přesně,“ doplňuje Jana Kodymová. Vánoční trhy začínají 29. listopadu a potrvají až do 23. prosince 2024. Tržnice letos čítá 40 prodejních stánků. V dolním centru města na Soukenném náměstí před palácem Dunaj bude také několik stánků. Program Adventu Liberec, tedy doprovodných kulturních akcí, město uveřejní v nejbližších dnech, kolem 15. října.

Tagy